viernes, 19 de noviembre de 2010

Una mesquita a la Zona Zero: vincle o provocació?

La construcció d’una mesquita a la Zona Zero ha despertat força controvèrsia entre grups partidaris i en contra de la proposta.

Laura Parrí Royo, 19 de novembre de 2010
El projecte Córdoba House, rebatejat amb el nom de Park51, preveu la construcció d’un centre islàmic a dos carrers de la Zona Zero de Manhattan. La notícia ha generat una gran polèmica als Estats Units. Nova York veurà com 11 anys desprès de l’atemptat terrorista en que van perdre la vida 2.851 persones, es construeix una mesquita a l’epicentre d’una ferida encara recent en la memòria de molts nord-americans.

La divergència d’opinions entre els partidaris i no partidaris de la seva construcció ha encetat un debat polèmic entre els dos bàndols. Són molts els familiars de les víctimes de l’atemptat que han manifestat la seva oposició a la construcció d’un centre islàmic. Han declarat que seria un “insult flagrant al record d’aquells que van ser assassinats en aquesta terrible data”. 



Arriben també opinions contràries des de diverses institucions i des del món polític, com ara la conservadora Sarah Palin, ex governadora de l’estat d’Alaska. 

D’altre banda, tampoc existeix consens dins del món musulmà. Mentre que personalitats com Ali Al-Ahmed, defensor del drets civils i de la llibertat religiosa a l’Orient Mitjà, manifesten que la construcció d’una mesquita a la Zona Zero no ajudaria a fomentar la cohesió social entre cultures, l’imam Feisal Abdul Rauf, responsable del Córdoba House, considera que el nou centre “ajudarà a construir ponts i a tancar la divisió” que existeix entre els musulmans i altres religions.
És aquesta la millor manera de buscar la solució a un conflicte d’aquestes dimensions? D’una banda, la base del projecte com a element d’integració social demostra una actitud positiva amb una clara voluntat de resoldre els conflictes entre cultures. No obstant això, no podem oblidar que posar el dit a la llaga quan encara no s’ha curat mostra poc respecte per les víctimes dels atemptats de l’11-S i els seus familiars.

Un vell amic sempre m’ha dit que és important posar-se a la pell dels altres i veure-hi més enllà de la nostra pròpia perspectiva. Crec que un tema tan delicat s’hauria d’afrontar amb molt de tacte i tenir en compte que per a moltes persones la construcció d’un centre islàmic a la Zona Zero es podria percebre com una provocació i ofendre la seva sensibilitat. Correm el risc que la cerca per a trobar un vincle entre cultures, esdevingui un pou de rancor. 

Sens dubte, un risc massa alt.

No hay comentarios:

Publicar un comentario